De mysterieuze man achter Kiir

De Zuid-Soedanese stafchef Paul Malong wordt gezien als de ware macht achter de troon van president Salva Kiir. Beiden mannen komen uit naburige gebieden in het noordwesten van het land en hebben een nauwe band met elkaar.  De huidige invloed en macht van generaal Malong komen vooral door zijn steun aan Kiir in diens machtsstrijd met rivaal, Riek Machar.

Generaal Malong is een mysterieuze man waarvan zelfs de precieze leeftijd niet bekend is. Hij begon van zich te doen spreken tijdens de oorlog tegen het noorden van Soedan, waarvan Zuid-Soedan zich in 2011 afscheidde. Tijdens zijn rebellentijd wist Malong een zakenimperium op te bouwen in zijn regio Northern Bahr el Ghazal. Hij werd geprezen om zijn strategisch vernuft zowel in zaken als militaire aangelegenheden. Hij gebruikte zijn rijkdom om lucratieve allianties aan te gaan zoals met Kiir, toen de tweede man van de rebellenbeweging SPLA.

malong

De nauwe band tussen de president en de stafchef blijkt uit het aanbod van Malong om de bruidsschat te betalen voor de nieuwe bruid van Kiir die polygamist is. Gewoonlijk doet dat alleen de vader van de bruidegom en diens familie dat.

Malong kreeg van Kiir het gouverneurschap van zijn Northern Bahr el Ghazal regio. In die hoedanigheid wist hij Kiir te overtuigen een eigen militie op te richten die loyaal moest zijn aan beide mannen. Malong gebruikte de slechte economische situatie om jongeren in eigen regio te rekruteren en te trainen.

De exercitie werd gefinancieerd door leden van de machtige en invloedrijke Raad van Dinka Ouderen. Deze groep gelooft in Dinka dominantie. Oftewel dat het grootste volk van het land het voor het zeggen moet hebben in Zuid-Soedan. Kiir en vooral Malong lijken trouwe discipelen van de raad.

De militie die Malong samenstelde wordt verantwoordelijk geacht voor het bloedbad in Juba onder leden van het Nuer volk van Machar. Dat gebeurde in de eerste dagen van de oorlog die in december 2013 uitbrak.

Toen onder internationale druk een vredesakkoord in August door de strot van Kiir werd geduwd, maakte Malong duidelijk dat hij er faliekant tegen was. Hij liep zelfs woedend weg uit een ronde van vredesbesprekingen. In de deal is vastgelegd dat voor sommige regeringsbesluiten de president zijn vicepresident, in dit geval Machar, moet raadplegen. Vertrouwelingen van Malong zeggen dat hij dat beschouwt als een vernedering van de president, een Dinka, bekend om het hun gevoel van trots.

Een reden dat Malong door steeds meer waarnemers in en buiten Zuid-Soedan wordt aangewezen als aanstichter van het recente geweld heeft te maken met zijn opvallende afwezigheid bij de besprekingen vrijdagmiddag tussen Machar en Kiir over de verslechterende veiligheidssituatie. Als stafchef had hij daar juist bij moeten zijn. Die besprekingen vielen samen met het losbarsten van de gevechten.

Waar Malong op dit moment is, lijkt niemand met zekerheid te weten. Hij opereert tenslotte graag op de achtergrond, ver van de schijnwerpers